wiki:Watchdog
Last modified 8 years ago Last modified on 07/21/10 22:25:11

Izklop watchdoga

Ta navodila so napisana za tiste, ki se želijo bolje seznaniti z delom z opremo. Za sodelovanje v omrežju to znanje ni potrebno, ampak se je dovolj le javiti, recimo v okviru akcije odpri okno? in za tehnične podrobnosti poskrbimo skupaj.

V določenih primerih (recimo pred flashanjem routerja?) je potrebno izklopiti watchdog, tako da ta slučajno ne reboota routerja? nezaželeno, še posebej če bi ga s tem lahko pokvaril (če to naredi med flashanjem, recimo).

To se lahko naredi preko SSH dostopa?. V naslednjih ukazih se uporablja enak način zapisa ukazov, kot je opisan v navodilih za SSH dostop?, predvsem da znak $ le označuje ukaz, ki ga je potrebno izvesti v konzoli? in ni del samega ukaza. Po prijavi na router?, se watchdog lahko izklopi s:

$ killall watchdog

Za tem je dobro počakati nekaj časa (kakšno minuto), da se preveri, da se je watchdog pravilno izklopil. V kolikor se router? reboota, pomeni, da izklop watchdoga ne deluje. V tem primeru ga je potrebno izklopiti drugače:

$ /etc/init.d/watchdog disable

in v /etc/hotplug2.rules datoteki je potrebno zakomentirati (z znakom #) watchdog sekcijo oziroma sekcije. Zgornji ukaz in zakomentiranje povzroči, da se watchdog ne bo zagnal ob zagonu routerja?, tako da ga niti ne bo potrebno izklapljati. Za tem je tako potrebno rebootati router?, da pridemo v sistem, kjer watchdog ni pognan:

$ reboot

Seveda je takšen izklop smiseln le, če ga bomo za tem, ko opravimo z opravilom, ki je zahteval izklop watchdoga, omogočili nazaj. S flashanjem se to naredi samo, saj se vse spremembe, ki smo jih na routerju? naredili, prepišejo, tudi ta. Sicer pa je pač potrebno odokomentirati prej zakomentirane sekcije v /etc/hotplug2.rules datoteki in pognati:

$ /etc/init.d/watchdog enable

Vklop watchdoga

Watchdog se vklopi ponovno ob naslednjem zagonu routerja? (v splošnem; ko je nastavljen, da se ob zagonu požene), tako da ga posebej vklapljati ni potrebno. V kolikor pa se to želi, da se recimo izogne rebootu (ker recimo ta ni potreben), smo pa izklopili watchdog, se to lahko naredi z:

$ /etc/init.d/watchdog start