wiki:Flashing/WebInterface
Last modified 6 years ago Last modified on 06/11/2012 05:55:37 PM

Flashanje preko spletnega vmesnika

Nekateri routerji (na primer Linksys) omogočajo flashanje preko svojega uradnega administratorskega spletnega vmesnika. Tu so navodila za to, kako se naloži wlan slovenija firmware preko spletnega vmesnika na Linksys router, s čimer se router preprogramira za delovanje v wlan slovenija omrežju.

Najprej je treba točko registrirati na bazi točk in sprožiti generiranje imagea s firmwareom, kakor je opisano v navodilih. Image bo prilagojen tvojemu routerju in z že nastavljenimi nastavitvami za pravilno delovanje (glede na nastavitve pri registraciji točke).

Na svojo elektronsko pošto boš zatem prejel/a sporočilo s povezavo oziroma povezavami do svojega imagea. Datoteko s končnico .bin si prenesi na svoj računalnik. Imenovala se bo verjetno nekaj kot omnipotent-wrt54gl-2_0_r999-ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVZ.bin, kjer je omnipotent ime točke in druge vrednosti predstavljajo razne parametre imagea.

V kolikor znaš, preveri, da se je datoteka pravilno prenesla tako, da preveriš, če se MD5 vrednost datoteke na tvojem računalniku ujema s tisto v elektronski pošti.

Priklopi router z mrežnim kablom v svoje domače omrežje, v kolikor to nameravaš storiti in si omogočil/a pri nastavitvah imagea VPN, tako da povežeš WAN port na routerju s prostim priklopnim mestom v svojem domačem switchu ali routerju. Zatem vklopi router. Kaj kmalu, še prej kot čez minuto, se bo pojavilo odprto WiFi omrežje z imenom (SSID) linksys, na katerega se prijavi. To je omrežje, ki ga je ustvaril po privzetem tvoj router.

Ko si prijavljen/a na njegovo omrežje odpri to stran, ki je spletni vmesnik tvojega routerja: http://192.168.1.1/. Zahtevalo bo uporabniško ime in geslo, ki ju vnesi (vsi Linksys routerji imajo po privzetem isto uporabniško ime in geslo):

  • uporabniško ime: root
  • geslo: admin

Odprla se ti bo takšno stran:

Začetno okno po prijavi

Na njej izberi okno Administration in zatem možnost Firmware Upgrade:

Administration okno Firmware Upgrade možnost

Izberi prej shranjeno image datoteko (s končnico .bin) in izberi Upgrade. Datoteka se bo prenesla na router in začel se bo postopek flashanja:

Po izbiri datoteke in kliku na Upgrade se flashanje začne

Med postopkom nikakor ne prekini napajanja routerju ali svoje povezave nanj, saj se lahko pokvari in bo potrebno kar nekaj igranja, da se ponovno naloži delujoč firmware. Po zaključenem prenosu se bo verjetno izpisalo takšno sporočilo:

Po uspešnem prenosu datoteke se izpiše potrditev

Ko ga izpiše, lahko zapreš okno brskalnika, ampak pusti router, da sam dokonča flashanje. Sam se bo rebootal in zagnal kot wlan slovenija točka. Med flashanjem bo verjetno utripala POWER lučka in tudi DMZ bo verjetno svetila. Ko se bo prižgala WLAN lučka, pomeni, da je router začel oddajati wlan slovenija omrežje. Takrat ali kaj kmalu se bo pojavilo omrežje z oznako (SSID) open.wlan-lj.net in v kolikor ima router preko Interneta dostop do našega omrežja (preko VPN povezave) oziroma se je uspešno povezal na sosednje točke brezžično, se bo lahko čez približno deset minut videlo na bazi točk, da se je točka uspešno poflashala in povezala v omrežje.

Attachments