wiki:Diversity
Last modified 7 years ago Last modified on 05/28/11 02:28:10

Nastavljanje diversity

Diversity

Nekateri routerji? z dvema zunanjima antenama?, recimo Linksys?, omogočajo avtomatično izbiranje antene? za oddajanje oziroma sprejemanje glede na trenutno delovanje. V določenih primerih to lahko izboljša delovanje, a pri uporabi le ene zunanje antene? je potrebno to avtomatično izbiranje izklopiti in nastaviti uporabo te konkretne antene?. Namreč to preklapljanje porablja nekaj moči oddajanja, prav tako pa nekatere vrste paketkov gredo izmenično na obe anteni? in v kolikor druge antene? ni ...

Priporočeno je, da se tudi v primeru uporabe priloženih anten? izklopi avtomatično izbiranje anten? in se za delovanje izbere le eno. Možno pa je, da v določenih situacijah oziroma postavitvah s priloženimi antenami? oziroma enakovrednimi antenami? (primerljivo močnimi in s primerljivim pokritjem) takšno avtomatično izbiranje vseeno deluje bolje.

V wlan ljubljana imageih? je izklop diversity privzet in v primeru Routerjev? z zunanjo anteno? je le-ta izbrana, se pa ga lahko nastavlja na spletnem vmesniku po potrebi. Po potrebi je tako možno spremeniti kam je priklopljena zunanja antena? oziroma je možno sam diversity vklopiti.

Nastavljanje

Direktno nastavljanje diversity na routerju? se uporablja le, v kolikor je potrebno spremeniti, katera zunanja antena? se uporablja za delovanje, na oziroma ob sami postavitvi točke, kjer ni možen dostop do image generatorja? oziroma za to ni časa. Sicer se raje uporabi image generator? z nastavljenimi željenimi nastavitvami.

Za spreminjanje se je potrebno prijaviti na točko? in v datoteki /etc/config/wireless nastaviti/oziroma spremeniti željene vrednosti. Primer nastavitev:

option diversity 0
option rxantenna 0
option txantenna 0 

diversity vklaplja oziroma izklaplja avtomatično izbiranje (diversity) anten, rxantenna in txantenna pa povesta katera antena? se naj uporabi za sprejemanje oziroma oddajanje. Torej za spremembo zgornjega primera na drugo anteno?, se uporabi:

option diversity 0
option rxantenna 1
option txantenna 1 

Po tem je potrebno rebootati router? (ali pa pognati /etc/init.d/network restart).

Priporočeno je, da se tudi v primeru uporabe priloženih anten? izklopi avtomatično izbiranje anten in se za delovanje izbere le eno. Možno pa je, da v določenih situacijah oziroma postavitvah takšno avtomatično izbiranje vseeno deluje bolje. Diversity se vklopi tako:

option diversity 1
#option rxantenna 0
#option txantenna 0 

(Kjer se dve vrstici zakomentirata.)

Ne smemo pozabiti vnesti kasneje, ko je to možno, te spremembe tudi v sam spletni vmesnik, da se bodo naslednjič uporabile že pri sami izdelavi imagea?.

Vrednosti

Različni routerji? različno pojmujejo prvo (vrednost 0) in drugo (vrednost 1) anteno?.

Linksys

Prva antena? na Linksys? routerjih? antena? je desna antena? (ki je tudi privzeta v wlan ljubljana imageih?), če se na z nogicami navzdol postavljen router? gleda od spredaj. Druga pa leva.

Fonera, Buffalo, Asus

Fonera?, Buffalo? in Asus? routerji? imajo večinoma možnost priklopa le ene zunanje antene?, a navkljub temu imajo interno ponavadi vseeno dve anteni?. Zunanja antena pri teh routerjih? je: